Van verlegen Musical Kid naar ‘populairste meisje'

CKB Theatercursist Emma Hopmans (14 jaar) bereidt zich voor op haar rol in een stuk dat haar Theaterlab-groep zelf geschreven heeft. “Ik speel een populair meisje dat meegaat met een busreisje en de hele dag op haar mobiel zit. Ik maakt echt overal foto’s van en dat gaat prima totdat we in een crash belanden … Vanaf dat moment wordt het mysterie steeds griezeliger! Wat er dan gebeurt vertel ik nog niet, want ‘Verdwaald’ gaat op 22 april in de CKB Theaterzaal in première. Hopelijk weer met veel publiek, want het applaus en de extra energie heb ik erg gemist.”

 
Voor Emma is dit al haar 9e theaterseizoen bij het CKB. “Ik ben begonnen als een verlegen Musical Kid en ging na 4 jaar door naar het Theaterlab, waar we samen met de docent de voorstelling zelf maken. Eigenlijk weet ik niet meer hoe ik bij het CKB terecht kwam. Vast door een tip van mijn moeder, want ze zag me als kleuter elke dag zingen en acteren op een zelfgebouwd podium. En met play-mobile en lego maakte ik mijn toneelstukjes.
Als 6-jarige deed ik voor het eerst mee met een CKB musical: als dwerg in ‘Sneeuwwitje en hoe het verder ging.’ Sindsdien heb ik heel wat rollen gespeeld. Tijdens de Theaterdriedaagse brengen we een stuk 2 keer en kunnen we met een speciale passe-partout de voorstellingen van de andere theatergroepen zien. We zitten dan een heel weekend in het CKB, heel gezellig!”

JMC, Supersum en Boekpiet
Naast acteren maakt Emma in ‘Verdwaald’ deel uit van de schrijfgroep die zelf alle teksten en typetjes heeft bedacht. “Dat deden we tijdens de lockdown via video-bellen. De typetjes hebben we aangepast aan de personen die ze spelen, zodat ze eigen worden. Toen ik bij het Roncalli mee ging doen met JMC (Jeugd Musical Club) dacht ik dat het teveel zou zijn: twee theatergroepen. Maar het is alleen maar leuk! Bij het CKB speel ik meer toneel en kan ik ook schrijven. Bij het JMC brengen we bestaande voorstellingen, dit jaar is dat ‘Musicals in Concert’. Via het CKB ben ik figurant geworden bij Supersum en Boekpiet bij de Stichting Sint-Nicolaas, waar ik straks een echte Piet mag zijn.

Les van 3 docenten
Voordat ik met theater begon deed ik een jaar ballet bij het CKB en stond ik als knuffelbeer op het Maagdpodium. Dat vond ik toen heel erg spannend! In de CKB Theaterzaal verdwijnt de (gezonde) spanning zodra de voorstelling begint. Ik kan best verlegen zijn, maar als ik in mijn rol zit is dat over. Als je een keer je tekst kwijt bent, pak je die snel weer op of krijg je hulp van je groep. Gelukkig gebeurt dat niet vaak.
We krijgen les van 3 CKB docenten: zingen/stemvorming van Monique, acteren/improviseren/ schrijven van Ingrid en beweging/theaterdans van Anne-Marie. Je leert echt heel veel en dat merk ik ook op school. Toen ik bij het JMC kwam wist ik al heel veel en het schrijven van een script helpt me weer bij het vak Nederlands.

Theaterschool of journalistiek
Mijn grappigste rol als CKB theatercursist was een knorrend biggetje dat de presentatie deed in een TV show. Als ik dan mezelf terug zie op de film die ervan gemaakt is, dan ben ik best kritisch maar moet ik ook lachen.”
Zou Emma naar de theaterschool willen? “Misschien wel, ik houd alle opties open! Ik zou ook graag de journalistiek in willen. Soms denk ik: als ik nu eens niet naar het CKB was gegaan, dan had ik dit allemaal gemist, terwijl ik het zó leuk vind. Daarom probeer ik mijn vriendinnen warm te maken om ook Theaterlab te gaan doen!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl