In de schoenen van mijn leerlingen - Interview met Rodney den Broeder

Rodney den Broeder (23) is sinds oktober 2019 theaterdocent bij het CKB, daar waar hij op 9-jarige leeftijd zelf als Musical Kid begon. “Bij ‘juf’ Annique en Virginie die nu mijn collega’s zijn. Nu heb ik hier zelf een theatergroep (Theaterlab) die voor de Theater Driedaagse ‘Cindy’ instudeerde (een stuk dat ik zelf als theatercursist ooit speelde). Soms maakt een Theaterlab zelf de voorstelling, maar toen ik te horen kreeg dat ik zelf ook een stuk mocht kiezen besloot ik een bestaand script uit de doos te nemen. En wat lag er bovenop: ‘Cindy’ … wat een toeval!!! Ik heb het toen zelf bewerkt, van 18 rollen naar 10 rollen . Het was een heel gepuzzel, maar na veel schuiven is het gelukkig gelukt. ‘Cindy’ is een Assepoesterkomedie voor jongeren, in een eigentijds jasje, destijds geschreven door Cees van Broekhoven.

Van cursist naar docent
Van kinds af aan was Rodney al bezig met toneelspelen, bijvoorbeeld op feestjes. “Men zei dat ik later maar cabaretier of acteur moest worden en op een gegeven moment ontdekte ik samen met een vriend dat er een theatercursus was in Bergen op Zoom en het CKB is daarna nooit meer uit mijn leven verdwenen. Tijdens mijn studie aan de Theateropleiding in Tilburg mocht ik hier stage lopen en ook ben ik op weg geholpen met de repetitie- en speellocatie voor mijn afstudeervoorstelling ‘Diner voor 1’ in de Hofzaal Markiezenhof. Nu geef ik dus wekelijks theaterles in het CKB en vanuit hier ook op diverse basisscholen voor het naschoolse Kunst in de Wijk.” 

Mr. Bumble in Oliver
Tussendoor heeft Rodney al heel wat rollen gespeeld als acteur. “Ook in de CKB Theaterzaal, daar was ik Amadeus bij de voorstelling van Première. Ik was o.a.  de piccolo van Hotel La Pucelle, speelde bij het Berregs Leut Theater, bij Supersum en heb bij de BOV de rol van Mr. Bumble in Oliver! En soms kom ik daar ook CKB theatercursisten tegen, zoals Julian die Oliver speelt. 

Ik heb sinds twee jaar een eigen entertainmentbedrijf van waaruit ik o.a. acts, typetjes en straattheater lever maar ook adviseer en regisseer ik nu dus. 

Het mooiste vind ik het als ik ergens mijn eigen handdruk aan kan geven. Dat geldt tevens voor het begeleiden van de CKB cursisten, want ook hier kan ik iets van mezelf overbrengen. Een cursist een stap verder helpen: van een terughoudend persoon bijvoorbeeld tot iemand die er echt staat … dat geeft de kick! Superleuk dat ik dit nu mag doen, als theaterdocent die in de schoenen heeft gestaan van zijn eigen leerlingen!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl