Mijn doel is: componeren voor een compleet orkest

Op zijn negende begon Steven Bouterse (nu 28) met pianoles bij het CKB en daarmee is hij nooit gestopt. Er kwam zelfs iets bij!

Op zijn veertiende begon hij tevens te componeren en dit jaar komt zijn derde pianoboek uit. Steven: “Die boeken zijn speciaal voor pianisten en CKB docent Erwin Leijs helpt me de muziek optimaal op te schrijven, zodat een ander het stuk kan spelen zoals ik het heb bedoeld. Bij het componeren kan de inspiratie overal vandaan komen. De muziek ontstaat vanuit een bepaalde gedachtegang, vanuit een gevoel. Hoe sterker de emotie, hoe sneller een stuk klaar is: een keer was dat zelfs in vier uur! Het CKB heeft me altijd gesteund in wat ik wil. Zo wordt de pianoles maatwerk en inmiddels speel ik vrijwel alleen mijn eigen composities.

"Voorwaarde was dat ook andere cursisten hierbij betrokken werden en zo speelden we met pianisten en strijkers mijn composities voor een volle zaal"

Heel bijzonder vond ik de compositiewedstrijd die het CKB organiseerde en waaraan ik deel nam. Ik voelde me onder gelijkgestemden, allemaal mensen die dezelfde ervaring delen. Absoluut hoogtepunt was mijn eigen concertje dat ik in de CKB Theaterzaal mocht geven voor de presentatie van mijn tweede pianoboek. Erwin drong erop aan: dit móet je gaan presenteren! Voorwaarde was dat ook andere cursisten hierbij betrokken werden en zo speelden we met pianisten en strijkers mijn composities voor een volle zaal. Ik kreeg hele leuke reacties, maar was vooraf wel erg nerveus. Het was voor het eerst dat ik mezelf zo open had laten zien en waar ik al die jaren naar toe had gewerkt kwam in één keer naar buiten. Maar als je eenmaal begint gaat het prima en het helpt als je beseft: het publiek komt voor jou en jouw muziek.
Naast mijn pianomuziek bewerk ik bestaande muziek voor andere uitvoerders, zoals het Bergs Leut Tejater. Een van mijn bewerkingen is al door het BLT ensemble in De Maagd gespeeld en in hun volgende show komt er weer een van mij voorbij. Je schrijft hierbij voor verschillende instrumenten en moet dus weten wat de aard, de mogelijkheden en beperkingen zijn van elk instrument. Hoe ik dat doe? Daar kom ik nu elke week voor naar het CKB, want daar helpt Erwin me bij! Mijn composities zijn vooral grotesk, zoals bij filmmuziek en mijn uiteindelijke doel is dat ik voor elk instrument muziek kan schrijven, in de juiste notatie.
Iets wat je niet in woorden kunt uiten, maar wel in muziek: dát betekent componeren voor mij. Het blijft moeilijk om je bloot te geven in de presentatie van je eigen concert, maar de positieve reacties daarna zijn ronduit overweldigend. Wat je dan voelt is zo fantastisch en helemaal voor jezelf. Ik ga zeker door bij het CKB, want je bent nooit klaar met leren en dat merk ik elke week opnieuw!

Neem eens een kjjkje op zijn website. Je vindt hem hier.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl