Het liefst schilder ik portretten, van mens en dier

Cursist Kaat vertelt over haar passie: aquarel

Elk CKB seizoen bestaat voor Kaat (56) uit meerdere kortere cursussen aquarel. Zodra de laatste les van een blokje is geweest schrijft ze gelijk in voor de volgende. Dat doet ze al jaren en ze heeft heel wat kunstwerkjes gemaakt, voor zichzelf en voor dierbaren. Kaat (Karin): “Iedereen noemt me Kaat en mijn werk publiceer ik onder de naam KaatH’Art. Ik schilder het liefst portretten, van mensen (o.a. sterren), van wilde dieren en huisdieren van vrienden. Ook bloemen zijn favoriet, vooral klaprozen en abstracte bloemen: heerlijk los schilderen en spelen met kleuren. Maar waar ik naar toe wil is meer abstracte portretten. Ik gebruik een foto uit een magazine als voorbeeld en daar maak ik dan een compleet nieuw gezicht van met verschillende materialen: verf, pastel, inkt. Tijdens de les krijgen we van CKB docente Simone Muermans groepsopdrachten, maar ik kan ook kiezen voor vrij werken, waarbij ze me steeds een stap verder helpt. Dat doet Simone supergoed! Met onze cursistengroep werken we wel eens buiten het CKB: in de Hofzaal Markiezenhof, het park, het bos, bij de Heense Sas en zelfs op het Noordzeestrand. We schilderen wat we zien en Simone legt ons ter plekke de werking van o.a. perspectief uit. Zo’n uitje eindigt dan wel eens op een gezellig terras of we starten met een lekkere lunch.

Het fijne van korte cursussen is, dat je er ook eens voor kunt kiezen om een lesblokje over te slaan, omdat je het druk hebt, of om even rust te nemen. Gelukkig kan ik meestal alle cursusblokjes aquarel doen. Daarvoor deed ik o.a. airbrush bij het CKB (in de Blokstallen) en ook bij kunstenaar Marissa Oosterlee in Katwijk samen met een vriendin, 4 dagen in de kost). Daarna volgde ik met vriendinnen CKB cursus Keramiek. Toen me dat fysiek niet meer lukte ben ik overgestapt naar aquarel en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik heb er heel veel plezier in; het is echt spelen met water en kleur. De techniek is uitdagend (zoals bij elke laag de juiste combinatie tussen nat en droog, van water en verf vinden), maar iedereen kan het leren!
Voor mij is schilderen pure ontspanning en als ik iets moois gemaakt heb voor iemand doet me dat veel. Mijn favoriet is het portret van Herman Brood, hangt nu (afgedrukt op wit aluminium) in het groot aan de muur. Tijdens een expositie in de praktijk van mijn osteopaat kreeg ik veel positieve reacties. Soms heb ik specifieke beelden in mijn hoofd die ik op papier wil zetten en wat me op dat moment niet lukt. Dan ben ik daar dus nog niet aan toe, denk ik dan, maar dat komt wel! Zo ontdek ik steeds meer in de aquarelkunst en dat geeft me weer nieuwe energie!” 

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl