Iedereen kan muziek maken, laat je nooit weerhouden!

Muziek maken betekent heel veel in het leven van de 17-jarige Dirk Hugens. Deze leerling van Roncalli S.G. en CKB speelde al voor een volle Maagd. Hij krijgt allerlei klanken, melodieën en ritmes uit de Magic Flute. Dirk: “Ik kan er zelfs op ‘drummen’, haha. Het liefst speel ik blues met natuurlijk de blue note! Bij mijn docent Erwin Leijs leer ik nu ook improviseren, heel leuk om te doen!”

Het publiek bij het Sportgala 2018 heeft het in De Maagd ervaren: Dirk verrast iedereen met de muziek die hij op de Magic Flute maakt. Hij is een inspirerend voorbeeld van wat je allemaal kunt bereiken, ook al zit je in een rolstoel en werken je spieren niet goed. Dirk: “Ik beweeg met mijn hoofd de Magic Flute naar boven en beneden voor de juiste toon die ik kan checken op een display. Het ritme bepaal ik met mijn ademhaling, je hoeft gelukkig niet hard te blazen. Erwin schreef voor het Sportgala speciaal de muziek voor me en speelde er zelf piano bij.” Of Dirk last heeft van plankenkoorts? “Nee, helemaal niet, ik vind het alleen maar leuk op het podium! Vorig jaar trad ik ook al in De Maagd op tijdens het CKB Muziekgala. Toen was ik nog leerling bij (voormalig CKB docente) Dianne Proost. Bij het CKB begon ik met muzikale kleuterpret, muziekcarrousel en keyboard. Op een speciale hulpmiddelenbeurs kwam ik in aanraking met de Magic Flute die door een Rotterdams bedrijf wordt gemaakt. Ik was gelijk enthousiast! Bij Dianne (die toen o.a. blokfluitles gaf) ben ik begonnen hiermee en ze heeft het stokje perfect overgedragen aan haar collega Erwin. Elke week leer ik weer bij en blues ligt me goed omdat die muziek wat langzamer gespeeld mag worden. We zijn nu een nummer aan het instuderen voor een optreden bij het fanfareorkest waarbij een vriendin van me speelt.”

CKB docent Erwin Leijs: “Omdat Dirk lichamelijke beperkingen heeft is de Magic Flute een uitkomst. Dirk kan noten lezen en deze met hoofdbewegingen omzetten naar muziek. Het is geweldig om een optreden samen met deze slimme jongen te beleven. Ik begeleid hem op de piano zodat hij thema’s kan spelen en (ook op het gehoor) soleert. Om op maat zo met cursisten als Dirk te mogen werken is een geschenk. Als hij dan elke week na de les weer blij weg gaat ben ik als docent extra blij. De voldoening is erg groot. Simpel: ik heb het mooiste werk ter wereld, zeker door bijzondere mensen zoals Dirk!”

Dirk zelf heeft nog een waardevolle tip: “Laat je door niets of niemand tegenhouden, ook niet door je handicap. Wij zijn niet zielig en kunnen zoveel bereiken! Google maar eens en er gaat een wereld van mogelijkheden voor je open!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl