Iedereen ziet het, ik word er helemaal blij van!

CKB cursist Yvonne slaat geen les over bij Keramiek & Pottenbakken

Elke zaterdagmorgen is Yvonne van Hooydonk te vinden in het CKB atelier voor de les Keramiek & Pottenbakken. “Echt een moment voor mezelf in een inspirerende groep en docent Rik van Lange helpt me steeds een stap verder. Zo maak ik elke keer wat nieuws: van een knoflookpot in de keuken tot een vlinderpot in de tuin. Het is altijd verrassend hoe een werkstuk uit de oven komt, meestal mooier dan je dacht. Als ik alle basistechnieken goed onder de knie heb hoop ik een groot object te maken.”

In het atelier is de sfeer gezellig. Cursisten van verschillende leeftijden en niveaus zijn lekker aan de slag aan de kleitafel en draaischijven. Yvonne is net bezig om een vlinder op haar pot te boetseren en vertelt enthousiast: “Dit is een vlinderpot (een soort insectenhotel) waarin de vlinders ’s nachts kunnen schuilen. Het is al mijn vijfde werkstuk in een half jaar tijd. Ik heb o.a. ook een luizenpot gemaakt, waar oorwurmen in kruipen die de bladluizen opeten. En een knoflook/uien pot met de groentenamen erop in het Japans, want wij hebben thuis iets met dat land.”

De oven bepaalt
“Elk stuk gaat twee keer de oven in: eerst om de klei te bakken, daarna om te glazuren. Het mooie is dat zolang de klei zacht is je nog bij kunt stellen en dat je steeds verrast wordt door het eindresultaat, want de oven bepaalt de uiteindelijke kleurnuances. Omdat ik eerst meer vaardigheden wil krijgen, maak ik nu nog kleinere werken voor mezelf of om cadeau te doen. Maar ik droom er al van om straks een groter object te maken, waarmee ik langer bezig ben. Bijvoorbeeld een wandpaneel of tajine voor bij de barbecue.“

Ideeën ontstaan om me heen
“Ik ging na de zomer direct van start (sloeg de gratis proefles over) en heb sindsdien nog geen les gemist. Het voelde gelijk vertrouwd: klei vond ik altijd al interessant, ook omdat mijn tante pottenbakster was. Docent Rik werkt met een speciaal programma van opdrachten waarin de diverse technieken aan bod komen, daarna ga je een vrij werkstuk maken. Hij helpt me als ik vastloop en geeft me handige tips waarmee ik ook thuis aan de slag ga, want inmiddels heb ik mijn eigen gereedschap. Online ga ik steeds op zoek naar nieuwe ideeën en gewone dingen om me heen zie ik nu als inspiratiebron. In het begin had ik een vast idee in mijn hoofd hoe het moest worden. Nu laat ik dat los en al doende ontstaat er iets dat veel mooier wordt dan ik had kunnen bedenken.”

De sfeer nodigt uit
Of Yvonne ook vrienden mee zou willen nemen naar de les? “Nee, want dit is puur voor mezelf en om andere mensen te ontmoeten. We hebben een fijne groep van beginners en gevorderden die elkaar inspireren en de docent is heel enthousiast: hij geeft je les op maat en daagt je steeds weer uit. Die sfeer nodigt uit om los te gaan in je creativiteit die je hier vanzelf ontdekt. Alle materialen zijn aanwezig, we krijgen koffie en thee van het CKB en elke week neemt iemand iets lekkers mee. Deze cursus is ook een mooie tegenhanger van mijn vooral denkend beroep.
Ik had nooit gedacht dat ik in zo’n korte tijd iets moois kan maken: ik word hier heel blij van en dat merken de mensen om me heen. Goed dat ik deze stap heb gezet!”

Wij wensen Yvonne en haar medecursisten veel plezier en succes. Wil je ook eens een les Keramiek en Pottenbakken (kan ook op donderdag en vrijdag) proberen, vraag dan hier een proefles aan.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl