Na een paar danslessen al het Maagdpodium op

Klassiek, Modern, CKBeentje en Grondwerk: Guusje verruilde turnen voor dans.

Waarschijnlijk herken je Guusje al, want ze stond samen met een medecursist in een prachtige danspose op de backcover van het CKB boekje 2021-2022. Guusje: “Mijn vrienden herkenden mij eerst niet, met make-up op en mijn haar in een knotje, maar mijn moeder was apetrots!” Guusje Graswinckel (15 jaar) danst elke dag, zodra ze muziek hoort móet ze er even op bewegen. Bij het CKB volgt ze de danscursussen Klassiek en Modern en maakt ze deel uit van twee demogroepen: CKBeentjes en Grondwerk.“Al sinds mijn prille jeugd (toen ik nog in Minnesota woonde) dans ik. Ik begon daar met de combinatiecursus tapdance en ballet. Toen we naar Nederland verhuisden ging ik ook turnen en dat werd zelfs eredivisie. In Roosendaal zat ik in de selectiegroep en ik werd tweede op de vloer bij de NK. Bij de Fantastic Gymnastics mocht ik samen met mijn team voor Zuid Nederland uitkomen, een hele eer. Helaas moest ik er door blessures mee stoppen, maar sindsdien kan ik me wel helemaal focussen op dans. En, bij het CKB gaan ze heel anders om met mijn blessures dan in de keiharde sportwereld. Hier krijg ik alle begrip en tips hoe ik er rekening mee kan houden.”

Sportgala en dansfilm
Guusje begon drie jaar geleden met klassieke dans bij het CKB en al gelijk danste ze voor een volle theaterzaal bij het Sportgala in De Maagd.

“Dat was best eng, maar ook heel erg leuk! Ik moest als eerste het podium op, helemaal alleen en in de dans werd ik opgetild door de andere CKB cursisten. Heel bijzonder om dat later terug te zien op de film die ze hebben gemaakt. Met Grondwerk en Modern hebben we eerder dit jaar in De Maagd een dansfilm gemaakt, heel leuk om te doen. We hebben ook meegedaan met de Nacht van de Nacht bij de bieb. We dansten buiten op het bordes van het Markiezenhof met lichtjes in het donker, dat was heel mooi om te zien hoorde ik van de bezoekers. Moderne dans doe ik nog maar sinds kort, ik sta ook op de foto van Iris, die als cursist eerder aan het woord was. Bij Grondwerk creëren we samen met de docent de dans en eerst vond ik het eng om een stuk van mezelf te laten zien, maar daar ben ik nu helemaal aan gewend. Op dit moment bereiden we ons bij Modern en Klassiek voor op de CKB dansvoorstelling in De Maagd. Helaas door de coronamaatregelen zonder publiek, maar gelukkig krijgen we er een mooie filmopname van.”

Veelzijdig
“Ik vind verschillende soorten dans leuk, maar klassiek heeft wel mijn voorkeur. Ik dans nu ook op spitzen, dat is eerst wel een beetje pijnlijk maar als je daar doorheen danst voel je het niet meer en is het alleen maar leuk. Het wordt tijd dat ik ook eens naar bekende balletvoorstellingen en gezelschappen ga kijken. Daar moet ik dan wel tijd voor maken, want met mijn danscursussen, voorstellingen, toneel, tennis en school (Juvenaat) is het best druk. Daarnaast zet ik me momenteel in voor een project voor de voedselbank op school en oefen ik thuis hard door voor de diverse dansoptredens. Voordat ik het podium op ga ben ik heel nerveus, maar dan denk ik: ik kan het, we hebben dit vaak genoeg geoefend en dan krijg je een soort adrenaline: nú gaat het gebeuren! En dat mooie moment beleef ik met vriendinnen om me heen, want die maak je veel bij het CKB.“

Ziet Guusje ballet als haar toekomst? “Hihi, nee dat denk ik niet, want op dit moment wil ik graag naar de marine, maar … dansen blijf ik heel mijn leven, dat is zeker!”

Wil jij net als Guusje ook leren dansen bij het CKB? Vraag dan een gratis proefles aan op: www.ckboz.nl/dans

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl