Dansen geeft me zóveel …!!

Dat je ook als 17-jarige succesvol met een CKB cursus kunt beginnen, bewijst Iris van Tetering. Op de middelbare school in Roosendaal kreeg ze bij het vak CKV de tip om te gaan dansen en les te nemen bij de professionals van het Bergse CKB. Toen ze haar HBO-studie Biologie en Medisch laboratoriumonderzoek in 2020 startte, begon ze na een proefles ook met Moderne Dans. Inmiddels voelt ze zich helemaal thuis bij het CKB en is ze al doorgestroomd naar de demogroep Grondwerk.

“Ik vind het echt heel vet, maar moest in het begin wel even wennen. De meeste meiden dansten al langer en waren fysiek veel verder, maar al snel bleek dat ik goed mee kon met de groep en werd het zo leuk dat ik er zeker mee door wil gaan. De danscursussen geven me zóveel: ik word er vrolijk en energiek van, ook als het even wat minder gaat op school of thuis. En je merkt dat het zowel fysiek als mentaal heel goed voor je is, dat geldt voor iedereen! Ook geeft het me rust, even nergens aan denken en lekker dansen. Elke dag besteed ik thuis zeker een uurtje aan lekker vrij dansen en als ik een bepaalde beweging moeilijk vind, dan analyseer ik die en ga ermee aan de slag. Want: als een ander het kan, dan zal het mij ook vast lukken! Bij Moderne Dans ligt het accent meer op de techniek en het aanleren van choreografieën en bij Grondwerk ben je lekker creatief bezig en brainstorm je veel. Zoals bijvoorbeeld bij onze laatste dansfilm, waarvoor ik samen met CKB docente Emmely Tunders een gedicht schreef waarop de hele groep een dans creëerde. We zijn ook bezig geweest met het maatschappelijk thema: jongeren in een isolement. En hoe de dans je helpt om je vrij te voelen, om eruit te breken ... We maken in de les eerst de losse fragmenten die we later samenvoegen tot een mooi geheel.
Ik ging eigenlijk nooit naar dansvoorstellingen in het theater, maar raak daar nu wel steeds meer in geïnteresseerd. Natuurlijk heb ik ook de dansoptredens van Grondwerk en CKBeentjes op YouTube opgezocht, zoals bij het Sportgala in De Maagd.”
Wat was voor jou het meest bijzondere moment van jouw allereerste cursusjaar (2020-2021)? “Die keer dat we na een periode van online lessen, voor het eerst weer fysiek met elkaar les mochten hebben. Dat was buiten bij het Markiezenhof. Zo tof, om de anderen weer te zien, samen te dansen, samen te lachen. Ik kijk elke keer uit naar de lessen Moderne Dans en Grondwerk en wil geen week overslaan. En, wie weet, sta ik binnenkort zelf mee te dansen op het Maagdpodium!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl