Ik vergeet alles om mij heen

Tekenen en schilderen doet ze al van jongs af aan! Ineke Hector-de Krom kan je elke dinsdagochtend in het CKB vinden, met een kwast in haar hand. Ze volgt al jaren de cursus Tekenen & Schilderen voor volwassenen, o.l.v. Henk Watzeels. “Ik begin met een kleur op het doek te zetten. Daarna schets ik er met houtskool of potlood op en dan vergeet ik alles om mij heen als ik begin te schilderen”. Ineke komt niet alleen voor de les, maar ook voor de gezelligheid in de groep.

Veel geleerd
Ineke is niet onbekend met het schilderen, ze heeft namelijk eerder lessen gevolgd op de kunstacademies: Noord in Brasschaat en St. Lucas in Kapellen. “Op de St. Lucas Academie heb ik o.a. leren schilderen als Rubens. Wat ik nu doe is heel anders, maar de precisie heb ik daar wel van”. ‘Realistisch’ noemt de CKB docent haar schilderstijl. Ze gebruikt graag een voorbeeldfoto en haalt deze bijvoorbeeld uit de media. Ook gebruikt ze voorbeelden die ze zelf gefotografeerd heeft. “Zo heb ik thuis een schilderij van een veld waar de rode kolen net zijn geoogst. Ik heb van dichtbij een foto gemaakt en van daaruit ben ik gaan schilderen. Maar het schilderij waar ik het meest trots op ben, heb ik gemaakt van een foto uit de krant. Daarop staat een mannequin die een creatie aan had van Adrie van de Krommenacker. De jurk was een schilderij van Jeroen Bosch. Ook heb ik jaren geleden een drieluik gemaakt voor het Centrum Jeugd en Gezin Steenbergen. Daarop moest de doelgroep van de organisatie komen, ouders en kinderen dus. Het drieluik hangt er nog steeds”. Met een schilderij kan Ineke wel maanden mee bezig zijn. Elke stap kan je volgen, want tijdens het werk in uitvoering hangen de tekeningen en schilderijen in de gangen van het CKB. Als het eenmaal af is neemt Ineke het mee naar huis. “De mooiste hangen in mijn woonkamer”.

Op je eigen manier
Iedere cursist heeft een eigen stijl. Ineke: “Ik schilder met olieverf op waterbasis, maar iedereen gebruikt hier weer andere materialen en technieken. Toen ik nog les volgde aan de Academies, heb ik wel 2 jaar alleen in grijstinten moeten schilderen. Hoewel het soms stress gaf, heb ik daar heel goed de schaduwen leren kennen. Toen ik bij het CKB begon vroeg Henk mij wat ik wilde leren. Ik vind het fijn om vooral ‘los’ te schilderen. En dat zie je terug in dit schilderij van een dansoptreden van de CKBeentjes. Omdat iedereen echt een eigen manier van schilderen heeft, is het juist fijn dat je een persoonlijke begeleiding krijgt van de docent. De wekelijkse CKB-les is echt iets voor mijzelf, fijn dat het dichtbij en overdag is”.

Na dit interview sluit Ineke aan bij de koffietafel, waaraan onze cursisten een wel verdiende pauze nemen en gezellig bijkletsen. Ineke: “We hebben allemaal dezelfde passie en dat geeft een fijne sfeer. Mijn tip: kom schilderen! Het is harstikke leuk, je kan mooi je tijd spenderen en het is een leuke groep”.

Wil je ook tekenen en schilderen bij ons? Kijk dan eens naar deze cursussen.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl