Met die klikkertjes doe je de treble

Kirsten doet mee met Ierse danswedstrijden

Kirsten (9) doet Ierse dans bij het CKB. Haar kindergroep (en de volwassenen) bereiden zich dit seizoen voor op hun scène in de nieuwe CKB dansvoorstelling in De Maagd. Maar Kirsten doet ook mee met Ierse danswedstrijden met dansers uit heel Europa! Bij de wedstrijd In Antwerpen eerder dit jaar waren er kinderen uit Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Engeland, België en Nederland. “Dan dans ik met drie andere kinderen van de dansschool van Rosalie en dan hoor je of je gewonnen hebt. Sommigen zijn heel zenuwachtig, maar ik knijp even goed in mijn handen en zeg tegen mezelf: even doorbijten Kirsten dan komt het vanzelf goed. Want het is superleuk. In Antwerpen heb ik wel drie keer de eerste prijs gewonnen; wat was ik verrast. Het was heel erg leuk om bij de prijsuitreiking hoog op het blok met nummer 1 te staan.

De tijger van Aladdin
Een paar jaar geleden zag in het CKB boekje Ierse dans en ik dacht: wauw, dat is zó cool, dat wil ik ook, dat doet niemand van mijn school. Ik deed eerst een gratis proefles en ging gelijk meedoen. Ik mocht ook al op het podium in De Maagd bij de vorige dansvoorstelling. Bij een show maken ze steeds een nieuwe jurk voor je!  Vorig jaar mocht ik auditie doen voor een musical met Ierse dans. Ik had toen een rol gekregen, echt heel gaaf, ik mocht de tijger van  Aladdin spelen.

Helemaal tot eight
We dansen op soft shoes en op hard shoes. En het helpt als je meetelt bij het dansen: one two three, two two tree …. helemaal tot eight. Bij de hard shoes heb je ‘klikkertjes’, daar doen we de treble mee, heel snel: treble hop, treble hop back. Bij soft shoes doe je de veters eerst onder je voet door, dan kun je beter op je tenen dansen. Je armen doe je een beetje naar achteren. Het is heel goed voor je balans”. Is het moeilijk Ierse dans? “Ja en nee, voor de een is de light jig makkelijk en voor de andere de heavy jig of de reel. Ik kijk graag naar Riverdance, jeetje dát gaat snel. Ik oefen de dansjes thuis maar ook in de pauze op het schoolplein.

Cabaretshow met Ierse dans
Bij de CKB kindergroep heb ik al een vriendinnetje gemaakt: Anne. Soms is er bij een wedstrijd een muzikant die op zo’n grote zak pompt (uilleann pipes). Ik zou ook wel naar Ierland willen, of Noord-Ierland, maar ik weet niet of je daar nog kunt komen met die Brexit ... ( ;) )
Zou Kirsten later graag in zo’n grote Ierse dansshow dansen? “Dat lijkt me heel leuk, maar ik wil ook graag cabaretier worden. Dan kom ik naar De Maagd en dan ga ik allemaal grapjes maken, piano spelen, zingen en ook nog Iers dansen!”


Ierse dans wordt bij het CKB gegeven door Rosalie Wagenaar, zij volgt regelmatig lessen bij de Riverdance Summer School in Dublin

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl