Tien jaar na zijn eerste CKB les nu naar de Theaterschool

Zijn tante had tien jaar geleden gelijk: theater is echt iets voor Joep de Nijs (15). “Als vijfjarig ‘gek’ jochie begon ik bij de Musical Kids en nu ben ik aangenomen bij de Theaterschool in Tilburg. Ik was compleet de tekst kwijt bij mijn auditie, maar gelukkig heb ik bij het CKB heel goed leren improviseren. Daarnaast leerde ik acteren, zingen en dansen en we bedachten als Theaterlab zelf de personages. Ik heb al heel wat rollen gespeeld en zal mijn docenten en theatermaatjes zeker missen. Maar ik kom vaak in het CKB, want ik blijf de trompetcursus doen.”

Cursist Joep de Nijs aan het woord

Joep start met de beroepsopleiding ROC Theater en daarvoor word je niet zomaar toegelaten. Zijn theater ervaring kwam nu goed van pas. Bij het CKB deed hij de cursussen Musical Kids en Theaterlab en tegelijkertijd bij ’t Rijks de Cultuurklas en Vooropleiding Theater. “Ik was best zenuwachtig voor mijn auditie, ook omdat het in Rotterdam net daarvoor niet gelukt was. In Tilburg moest ik wat zingen en een monoloog en gedicht voordragen. Ik ben natuurlijk heel blij dat ik hier mag beginnen en kan ervoor kiezen de hele 4-jarige MBO opleiding af te maken of halverwege te switchen naar HBO Theater. Het liefst wil ik acteur worden voor theater/film/tv en anders regisseur of theaterdocent. Ook musical lijkt me leuk, alleen is dansen nu nog niet mijn ding. Ik ben best een stijve hark, maar misschien komt daar op de theaterschool verandering in.”

Veel geleerd bij het CKB
“Bij het CKB ben ik heel goed opgeleid. De aanpak is professioneel en speels en het was altijd leuk. Met jouw clubje speel en zing je samen en je hebt altijd een eigen inbreng. Improviseren en acteren doe ik het liefst, omdat je dan echt in een ander personage duikt, dát ligt me wel. Als je een keer je tekst vergeet maak je die ter plekke en daar kunnen de gekste dingen uit voort komen. Dat gebeurde regelmatig tijdens onze voorstellingen in de CKB Theaterzaal, haha. Ik heb vooral ook geleerd hoe je als groep heel dicht bij elkaar kunt komen, een hele mooie ervaring!

Theater, koor, gitaar, trompet
Joep deed ook mee met het openluchtspektakel Supersum (De Vierschaar). “Ik speelde een ‘rotjochie’ dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitsers dwars zat, een heerlijke rol! Voor Oliver! van de BOV heb ik ook auditie gedaan, maar toen kwam de lockdown en daarna kreeg ik de baard in mijn keel ...” Joep heeft nu een warme lage stem, die bijvoorbeeld goed opviel tijdens het zomerconcert onlangs van het CKB kinderkoor en After-8 (foto). Want naast theater deed Joep nog veel meer cursussen bij het CKB. “Ik zat ook nog een paar jaar op gitaar en mijn trompetcursus blijf ik zeker doen, ook handig voor de Vastenavend band (Me doen mar wa) waarvan ik deel uit maak. Thuis speel ik ook piano, waarbij ik mezelf begeleid als ik zing.”

“Ik ben blij dat ik toen naar mijn tante geluisterd heb en naar het CKB ben gegaan. Want daardoor weet ik dat ik van theater mijn beroep wil maken. Inmiddels heb ik op de Theaterschool mijn medestudenten ontmoet: leuke, gezellige mensen, waarvan er een ook uit Bergen op Zoom komt. Ik heb er heel veel zin in!”
Wij wensen Joep veel succes in zijn theatercarrière en toi, toi, toi bij de vele rollen die hij gaat spelen!

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl