Ik was een van de ‘2000 drummers aan zee’ - interview met Jesse

Vol enthousiasme is Jesse (12) begonnen aan de Vooropleiding Muziek bij RSG ’t Rijks, de eerste stap naar een drumcarrière. Drumles krijgt hij op het CKB al 7 jaar van Jeroen Dur. Jesse heeft al heel wat optredens gedaan en van zenuwen heeft hij totaal geen last. Jesse: “Begin dit jaar speelde ik in De Maagd bij Rick’s Tribute Concert, dat was heel mooi om te doen. Cesar Zuiderwijk was er ook, hij is een van mijn favoriete drummers. Ik heb nog met hem gesproken over zijn concert ‘2000 drummers aan zee’, want ik was toen een van die drummers! Met de drummer van de Bazzookas mocht ik achter de schermen bij Concert at Sea en zelfs op het podium spelen.

Audities doen en optreden
Elk jaar speel ik mee met Samen Muziek Maken Geblazen. Ook was ik tamboer bij de Open Monumentendag en de Maria Ommegang en het leukste optreden vond ik dat bij D’n Olifanten’aar in De Maagd. Ik heb al twee audities gedaan: voor (talentenjacht) Hotel La Pucelle én natuurlijk voor de Vooropleiding, want anders word je niet toegelaten. Ik oefen thuis heel veel en heb nu een bijvak: piano, dat krijg ik van CKB docent Annique Bijsters. Soms is het wel erg druk in combinatie met mijn huiswerk, maar het lukt wel. Op ‘t Rijks krijgen we wekelijks muziektheorie en podiumpresentatie. Op dit moment zijn we hard aan het repeteren voor het jaarlijkse eindspektakel, waar ik voor eerst aan meedoe.

Het zit in de familie
Het eerste drumstel van Jesse stond bij zijn oom thuis. “En toen kreeg ik het! Het staat nu bij ons in de kelder en steeds zet ik er wat nieuws bij, zoals: bekkens, snares, een cowbell, beatring en wood block. Daarnaast speel ik op een cajon, een vibrafoon, xylofoon en het klokkenspel. Regelmatig treed ik op in het groot orkest van Harmonie Kolpings Zonen, samen met mijn vader (trompet) en moeder (klarinet).”

Verschillend notenschrift voor drums en piano
Is het lastig schakelen van drums naar piano? Jesse: “Nee, maar ze hebben wel ieder een ander notenschrift. Bij piano (en ook vibrafoon) hebben de noten namen en liggen ze op een bepaalde notenbalk, bijvoorbeeld: C, D, G of A. Bij drums heb je noten en kruisjes die aangeven op welke trommel of bekkens je moet slaan, wel anders dus. Ik speel op drums het liefst muziek waarin ik helemaal los kan gaan en op de piano gebruik het liefst het hele klavier, heel leuk!”
Voor Jesse is het niet moeilijk om elk jaar een verjaardagscadeau te kiezen: “Iets voor mijn drumstel!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl