Die vreemde noot, die maakt het net spannend! - Interview met Jorn

We breken even in bij de saxofoon les van Jorn (17) die met slechts één enkel blaadje voor zich en een minimum aan noten minutenlang speelt. Jorn: “Dat heet improviseren, iets wat ik heel graag doe, bijvoorbeeld in jazzmuziek. Je krijgt alleen de basis en daarop verzin ik de muziek. Ik probeer zo gek mogelijk te doen, de ‘vreemde’ noten op te zoeken, want die maken dat het spannend klinkt.” CKB docent Ron Pat knikt goedkeurend. Hij begeleidt Jorn op de piano en geeft ondertussen waardevolle tips aan deze vergevorderde cursist. Jorn heeft bijna de Vooropleiding Kunsten afgerond en is dus eigenlijk klaar voor een beroepsopleiding in de muziek.

Daarom koos ik de Vooropleiding
Jorn: “Toch heb ik gekozen voor een andere studie: Biologie, in Utrecht. Saxofoon blijf ik natuurlijk wel spelen, maar dan in onze band, waar ik ook overigens regelmatig de basgitaar pak.” Bij het CKB doet Jorn als bijvak gitaar (akoestisch en elektrisch). “Daar was ik trouwens al veel eerder mee begonnen. En mijn eerste saxofoonlessen kreeg ik van een klarinetdocent van Harmonie Semper Crescendo in Nieuw-Vossemeer. Maar toen ik bij de infoavond voor de brugklas op ’t Rijks enthousiast raakte over de Vooropleiding Muziek, moest ik op zoek naar een gespecialiseerde saxofoondocent. Zo kwam ik op het CKB bij Ron terecht en van hem heb ik dus nu al zes jaar les. In die tijd werd ik regelmatig beoordeeld door CKB docenten, mensen van ’t Rijks en van het conservatorium. Zo werd ik steeds beter en dat is naast dat ik muziek maken erg leuk vind voor mij de voornaamste reden dat ik de Vooropleiding gedaan heb.

Het liefst maak ik jazzmuziek
Ik heb al heel wat keren opgetreden, ook in De Maagd, o.a. bij de jaarlijkse presentaties van ’t Rijks en vorig jaar bij het grote Muziekgala. Afgelopen najaar heb ik meegedaan bij een compositiewedstrijd van het NBE. Daarvoor heb ik een eigen muziekstuk mogen componeren en dat meegespeeld met het Nederlands Blazers Ensemble. Een half jaar geleden ben ik samen met een aantal andere leerlingen van de vooropleiding begonnen met een eigen band: ‘Blessing in disguise’ en kort daarna traden we al op bij een jubileumfeest. Ik hoop dat iedereen enthousiast blijft zodat het bandje voorlopig nog door kan gaan. Al zal het wel druk worden i.c.m. mijn studie. Nu bereid ik me eerst voor op het examenconcert in de theaterzaal van ’t Rijks. Ik speel daar o.a. ‘Sorry’ van Kyteman. Een van mijn idolen is saxofonist Charlie Parker en het liefst maak ik jazzmuziek. Daarin heb je zoveel vrijheid, bijvoorbeeld om steeds gekkere dingen te verzinnen, op zoek naar de spannende tonen!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl