In het glasatelier maak ik persoonlijke cadeaus - interview met Jan Ruud

Jan Ruud (38) combineert bij het CKB in het glasatelier zijn grote passies: werken met vormen, kleuren en lijnen én echt iets creëren. Hij legt de laatste hand aan de kop van een wolf in glas met schitterende blauwgroene tinten. “Tiffany heet dit en je werkt hierbij extra nauwkeurig. Anders dan bij glas-in-lood (waarbij de glasrand in het loodprofiel valt), moet het glas nu helemaal aansluiten, waarop tin komt. Deze wolf maak ik als verjaardagscadeau voor mijn zoon zijn tiende verjaardag. Al eerder heb ik een persoonlijk geboortecadeau gemaakt voor de baby van een hele goede vriend: een glas-in-lood bootje met de naam van het kindje. Het belangrijkste voor mij is om er mijn gevoel in te leggen. Ik ga dan ook met veel plezier naar de les bij Floor de Groot, we hebben een leuke, gevarieerde groep van verschillende leeftijden en dit is al het vijfde werkstuk dat ik dit seizoen gemaakt heb.

Experimenteren met technieken
Hiervoor deed ik bij het CKB modeltekenen bij Saskia van den Broek en ook dat beviel me prima, maar op een gegeven moment kon ik dat niet meer combineren met tennis (beide op donderdag). Gelukkig is het glasatelier op dinsdag en kan ik daar lekker aan de slag. Ik houd ervan om te experimenteren bij de les Beeldend. Bij modeltekenen probeerde ik steeds een andere techniek, stijl en verschillende materialen, best een uitdaging, omdat je soms maar heel even de tijd hebt om de gestalte te noteren op het papier. De werken van onze groep hebben zelfs een tijd in het Markiezenhof gehangen, daar was ik zeer trots op. Ook in het glasatelier experimenteer ik graag, bijvoorbeeld met verschillende materialen en technieken zoals; zandstralen en brandschilderen. Floor bracht me op het idee om met een speciale ‘hot pot’ glas te smelten in de magnetron. Zo heb ik samen met mijn kinderen ‘vastenavend hangertjes’ gemaakt voor de hoedjes van vrienden.

Vakantieschetsen in plaats van foto’s
Thuis teken en schilder ik regelmatig en op vakantie maak ik graag schetsen, meestal van mensen en de omgeving. Je observeert dan heel intensief en het beeld blijft veel langer hangen dan bij zo’n snelle foto. Ik ga graag naar een expositie/tentoonstelling en vind het interessant om te zien hoe kunstenaars uit bepaalde stromingen met vorm, techniek en kleur omgaan, zoals bijvoorbeeld bij Bauhaus. Ook andere cultuur interesseert me, zo ga ik regelmatig naar concerten, theater en overige voorstellingen.

Ik word er heel blij van
Ik probeer zoveel mogelijk verschillende dingen te ervaren, dat geldt ook in de les CKB Beeldend. Schilderen en glas-in-lood vormen voor mij een mooie tegenhanger van mijn werk, waar ik als teamleider begroting in de scheepsreparatie veel te maken heb met; vaste patronen en wet en rekenmatigheden, planningen en rechtlijnigheid. In de kunst die ik zie en wat ik maak kan ik mijn gedachten de vrije loop laten: het resultaat is wisselend maar het belangrijkste is dat ik er heel blij van word. Pure ontspanning … Een echte aanrader!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl