Het begon met de Vastenavend …

Ko Nolten (18) krijgt al zo’n 10 jaar trompetles bij het CKB en speelt in heel wat ensembles, maar het begon ooit bij de Bergse Vastenavend...

interview met Ko Nolten

“Met mijn muzikale familie ging ik al heel jong mee met dweilband D’Opeloze en ik kon niet wachten tot mijn voortanden gewisseld waren, want dan mocht ik met trompet beginnen. Bij CKB docent Jan Spruit leer ik nog wekelijks bij, op dit moment vooral de blaastechniek, focus, ademhaling … Je kunt namelijk ook teveel adem halen, vooral als je daarvoor weinig tijd hebt. Dat gebeurt me weleens in een snel muziekloopje bij Harmonie Kolpings Zonen waar ik lid van ben. Bij Jan is het vaak lachen, maar mijn techniek nemen we heel serieus. Tussen de lessen door mag ik hem appen als ik ergens tegenaanloop of iets wil weten en dan krijg ik gelijk antwoord, heel fijn! Hij coacht me zelfs op de sousafoon, terwijl hij daar eerst geen voorstander van was. Omdat het mondstuk groter is heeft dit consequenties voor je trompetspel.

Inmiddels kan ik goed schakelen tussen de instrumenten, maar als ik een trompet optreden heb, speel ik even geen ‘sous’.” Zoals onlangs bij het Neuzebal, want Ko is daar vaste trompettist in het Vastenavend orkest. “Diezelfde avond werden we met de dubbeldekker opgehaald en naar een geheime plaats gebracht om daar in een uur tijd het ‘nuuwe liedje’ in te studeren. We speelden ook een medley die door een andere CKB docent, Erwin Leijs is samengesteld. Met Erwin heb ik al vaker samengewerkt. Hij nodigde me uit om tijdens het jubileumconcert Keys & Voices in De Maagd bij een paar songs mee te spelen, heel leuk!”

In de tijd voor en tijdens de Vastenavend speelt Ko elke avond met Dik voor Mekare. “De wekelijkse repetities beginnen al na de zomervakantie. Ik speel dan sousafoon. Op het gehoor, want voor dit instrument staat het notenschrift in een andere muzieksleutel dan bij trompet. Gelukkig zijn de grepen op de ventielen wel dezelfde. We spelen tijdens de Optocht al jaren op de wagen van De Krabbekweekers en passen ons repertoire aan op hun thema. Op de trompet speel ik het liefst jazzmuziek. Onlangs hadden we een debuutoptreden in De Mortier met onze Mom’s Kitchen Jazzband en we gaan meedoen met de street parade bij JazzBoZ. Bij dit muziekgenre krijg je vaak alleen de akkoorden waarop je dan gaat improviseren, ook dat leer ik op het CKB.”

Ko Nolten trekt er voor zijn ensembles het hele jaar door zo’n 4 dagen per week op uit. Dat is een hele opgave naast zijn opleiding VWO. Wat trekt hem het meest aan in de muziek? Ko: “De onderlinge band tussen de muzikanten, vooral als het publiek op je gaat reageren.” Heeft hij ook ambities voor een professionele carrière? “Nee, want dan moet ik Berrege uit en al deze leuke bands hier opgeven, dat nooit!”

Wil je zelf eens trompet of een ander instrument uitproberen, vraag dan een gratis proefles aan. Je vindt de proeflesbutton op vrijwel alle cursuspagina's.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl