Ik leer nog steeds bij en het is erg gezellig - interview met Lilian

Met veel plezier gaat Lilian (64) drie keer per week naar het CKB: naar het klarinetchoir, Seniorenorkest Young4ever en Zumba Gold. Lilian: “Ik ben eind jaren ’90 bij het CKB terecht gekomen, omdat mijn toenmalige docent Gerrit-Jan Verhage zijn lessen voortaan daar gaf. Waarom zou ik switchen van docent als het prima ging? Ik ging dus vanuit Wouw graag mee naar de les in Bergen op Zoom. Als bonus-uitdaging voor mij kon ik ook bij het nieuw op te richten choir...leuk! Later begon CKB docent Jan Spruit een seniorenorkest en met een paar mensen uit het klarinetchoir zijn we dit erbij gaan doen. En vorig jaar traden we in beide ensembles op in de CKB Theaterzaal met een Benefiet concert voor ’t Druppeltje (i.s.m. Terre des Hommes), dat was een hele mooie middag. Na al die jaren heb ik me over mijn podiumvrees heen kunnen zetten, alhoewel het nog wel spannend blijft haha.”

Liever in een groep dan alleen
Lilian kreeg de muziek van thuis uit mee. “Mijn vader speelde accordeon en we hadden een piano waarop we thuis les kregen. Ik vond het vreselijk om alleen op een podium te spelen bij een uitvoering, vandaar dat ik nu gekozen heb voor een instrument dat je in een groep speelt. Toen de kinderen groter werden, raakte ik in Wouw geïnspireerd door het harmonieorkest. Mijn eerste klarinet kreeg ik van Harmonie Oranje en hier begon ik ook met de individuele les van Gerrit-Jan, nu nog steeds mijn docent bij het klarinetchoir. Met dit CKB ensemble bestaan we nu 20 jaar, tijd dus voor een jubileumconcert, hopelijk dit jaar nog. Een hoogtepunt was het concert in 2006 ter ere van 250 jaar Vrijmetselarij Nederland, in de Hofzaal van het Markiezenhof. Ook nu treden we nog regelmatig op, zoals bij de Nazomerfair op Landgoed Hertgang. Met het seniorenorkest speelden we al twee keer op het Maagdpodium: bij de BAS-seniorendag (waarbij we met foto in BN DeStem kwamen) en bij het afscheidsconcert van René de Jong.

Ik houd van veel soorten muziek
Regelmatig ga ik naar klassieke concerten (vooral met klarinet-solo’s), maar ook van een Klezmer-concert van Di Gojim geniet ik. In De Maagd ben ik vorig jaar weer eens naar de professionals gaan kijken. Mijn eerste opera: De Parelvissers, heel mooi en vanaf het zijbalkon kon ik precies in de orkestbak kijken.” Wat boeit Lilian zo in de muziek? “Ik houd van veel muziekgenres en met het klarinetchoir en het seniorenorkest is het repertoire zeer gevarieerd. En bij Zumba Gold dansen we op heerlijke (Latin-) muziek die CKB docente Petra Hoek altijd goed uit weet te kiezen. Zo’n dansles is een echte workout, hartstikke lekker om te doen! Bij de seniorenbeurs vorig jaar hebben we een danspresentatie gegeven.

Steeds zelfverzekerder
Meestal ben ik na de lessen gelijk weg, omdat ik het nog steeds druk heb met werk en oppassen op mijn kleinkinderen. Gelukkig hebben we bij het seniorenorkest een vast koffiemoment halverwege de repetitie, zodat er ook tijd is voor een babbel.” Hoe houdt Lilian het al die jaren vol: wekelijks dansen en muziek maken bij het CKB. “Ik leer elke keer weer bij, wordt steeds zelfverzekerder en het is vooral heel gezellig. Wat mij betreft mag dit nog jaren doorgaan”.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl