Echt mijn avondje uit

Martin Holierhoek

Terwijl zijn dochter gitaarles kreeg zag Martin Holierhoek (nu 59) drummers aan het werk bij de muziekschool van Dordrecht. “Ik dacht: hoe zou het zijn om zelf achter zo’n drumstel te zitten? Ik heb gelijk een proefles aangevraagd en ben sindsdien (2008) niet meer gestopt met drummen.
Toen we naar Bergen op Zoom verhuisden las ik in de Bode dat de CKB Popschool een introductieweekend organiseerde. Daar heb ik aan meegedaan en het viel me op dat je na een aantal uren oefenen met mensen die je niet kent al als band kunt optreden. Want dát deden we diezelfde zondagavond in de CKB Theaterzaal, met publiek! 

Drummer van twee CKB Popbands
Vanaf dat moment werd ik de drummer van 4-Vinyl, een CKB popband van verschillende leeftijden. Ik nam tegelijkertijd individuele drumles (tweewekelijks) bij CKB docent Jeroen Dur, die tevens onze bandcoach is. Heel handig: waar ik bij de Popschool tegenaan loop, daar geven we in de drumles extra aandacht aan. We hebben als band een breed repertoire, dat varieert van BLØF tot Caro Emerald en van Led Zeppelin tot een Queen-medley. Als je in een band speelt stimuleer je elkaar en bij 4-Vinyl vind ik volop uitdaging, al 8 jaar lang! We hebben een vaste bandcoach, maar de samenstelling van de band is in de loop van de jaren wel veranderd. Onze bassist (Noud) is helaas overleden, ik heb voor hem nog mee mogen drummen bij het ALS benefietconcert … Naast 4-Vinyl speel ik ook bij een andere band met allemaal leeftijdsgenoten en een jaren ’60 en ’70-repertoire. 

Gebouw-T
We repeteren elke week in de T-rooms van Gebouw-T en in het uur tussen de twee bands zit ik gezellig aan de bar te kletsen met andere popcursisten. Met mijn drukke baan is zo’n maandagavond bij de Popschool echt een avondje uit. Het stimuleert enorm om in een band te spelen. In Gebouw-T treden we elk jaar (als seizoenafsluiting) op bij Popschool Live. In de aanloop daar naar toe hebben we o.a. twee presentaties in ’t Slik. Heel leuk ook vind ik de extra optredens, zoals een kroegentocht, bij ProefMei, in De Maagd, het C-examen concert van een van onze bandleden in de CKB Theaterzaal of een benefietconcert.” 

Nooit te laat om te beginnen
Hoe is het om op een podium te spelen? “Dat is heel anders dan in de oefenstudio: daar zit je naar elkaar te kijken en als je ineens allemaal het gezicht naar het publiek hebt is dat ook anders communiceren tijdens het muziek maken. Ik zou graag aparte lessen krijgen in bandpresentatie. Gelukkig hebben we nu Winfried (basgitaar) die het hele podium gebruikt en voor extra dynamiek zorgt. De CKB Popschool is echt een toegevoegde waarde als je zingt of een instrument bespeelt. En als je net als ik nooit met muziek maken bent opgegroeid dan is nu een mooi moment om ermee te beginnen. Mijn tip: ga het proberen, ga het gewoon doen, want het is zó leuk!!”

Wil je Martin zien drummen, kom dan naar een van de presentaties van de CKB Popschool. Op maandagavond ben je ook welkom voor een gratis kijkles in Gebouw-T. Meld je aan via ckb@bergenopzoom.nl

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl