Mijn eigen hit in de studio van Ilse DeLange

CKB talent en finaliste Voice Kids, Faela vertelt over haar ervaringen

Ze was de allereerste Voice Kid die in het TV programma meedeed met haar eigen liedje. Bij de Blind Editions kreeg ze binnen 10 seconden alle vier de stoelen om. Faela (13): “De telefoon crashte, zoveel leuke reacties kreeg ik. Ze eindigde in de finale en in de studio van Ilse DeLange werd haar eerste hit geboren.

Faela: “En bij alle voorbereidingen werd ik op het CKB gesteund door mijn gitaardocent: Harald Heijnen en zangdocent: Caspar de Jonge. Toen ik 2 jaar geleden bij ’t Rijks begon met de vooropleiding muziek startten automatisch de praktijklessen bij het CKB. Ik koos gitaar als hoofdvak en zang als bijvak. De bedoeling was dat ik op ’t Rijks de muziektheorie kreeg, maar die les viel vaak uit en ik was blij dat ik dit ook bij het CKB leerde. De theorie kan ik goed gebruiken bij het schrijven van mijn eigen songs waarbij ik mezelf op gitaar begeleid. Mijn stijl is singer-songwriter met folk en mijn idolen zijn Jeff Buckley en Kate Bush. Later hoop ik ook als artiest de hele wereld over te reizen.

Ik heb al diverse malen auditie gedaan. Zoals bij  Codarts voor havo/vwo in Rotterdam waarvoor ik aangenomen ben! Ze zochten iets anders en wilden niet weer een popzanger. De school is heel groot maar de sfeer is leuk en hier ben ik gelijk op de goeie weg. Je krijgt naast muziek o.a. dans en theater, wat ik ook graag doe. Bij het CKB heb ik eerst een jaar Theaterlab gedaan en we brachten tijdens de Theater Driedaagse de voorstelling Crash. Toen ik bij de BOV auditie deed voor Oliver! en de rol van Dodger kreeg kon ik door de repetities op zaterdag niet meer naar de theaterles in het CKB. Jammer dat ik die moest laten vallen, want ik had hier veel vrienden gemaakt. Maar het was wel heel tof om Dodger te spelen: een jongensrol dit keer voor een meisje. Dat zou het publiek pas aan het eind zien, wanneer ik mijn pet af mocht zetten. Bij deze rol zing, dans en acteer je en de choreografie werd gedaan door CKB docente Greetje Dietvorst. We waren er helemaal klaar voor en alle voorstellingen in De Maagd waren uitverkocht, maar vlak voor de première kwam de lockdown …
De audities voor Codarts en de BOV waren natuurlijk spannend, maar niets vergeleken bij The Voice Kids. Als je dan door de gang het podium op moet voor de blind editions zie je Sanne, Ali B, Ilse en Snelle voor het allereerst en … je krijgt maar één kans! Als je zingt en gitaar speelt kan er extra veel fout gaan … Als je tegen die stoelruggen aankijkt denk je: die draaien vast niet om …. Ik schrok enorm toen dat wel gebeurde maar mocht dat niet laten merken. Daarna viel er een last van me af en ik koos Ilse omdat haar stijl het beste bij die van mij past. Super dat ik in haar studio mijn eerste hit mocht opnemen.

Ik heb mijn eigen artiestennaam: Faela Mayflower en een eigen lifestyle: ik koop al mijn kleren in de Kringloopwinkel (waaronder mijn outfits bij The Voice Kids) en geef veel om het milieu. Soms hoor je dat ook in mijn liedjes. Daarin stop ik emoties die ik zelf voel en voor iedereen herkenbaar zijn en die vertaal ik in een metafoor. Zo verstop ik mijn verhaal als een soort geheimpje dat je dan zelf ontdekt.
Casper leert me om soepeler te zingen met een goede ademhaling en verschillende klankkleuren, zoals de ‘twang’ waarmee je extra hoog kunt. Harald helpt me bij de akkoorden en melodielijnen die ik op de gitaar speel, in combinatie met mijn zingen. Daarbij leer ik ook de muziek opschrijven en krijg ik van beide CKB docenten goede feedback. Maar ik blijf wel mijn eigen stijl trouw en wil zoveel mogelijk zelf doen, zodat ik trots kan zeggen dit is helemaal van mij! En daar kreeg ik bij het CKB altijd alle ruimte voor.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl