Manon: Ik heb altijd muziek om me heen

Manon de Weerd (16) is dagelijks bezig met muziek, als ze het niet zelf speelt, luistert ze er wel naar. “Na een dag school zet ik altijd muziek op, om alle prikkels van die dag te verwerken. En als ik thuis kom, ga ik gelijk piano spelen”. Manon is niet de enige die muziek maakt in haar familie, want haar moeder (oud-CKB docent Deborah de Weerd) is harpiste en haar zusje doet de CKB cursus zang. “Er is thuis altijd wel iemand aan het musiceren”.

“Toen ik jonger was wilde ik heel graag op hockey, dat mocht als ik ook een instrument ging leren spelen. In het begin koos ik voor de harp, maar mijn moeder zei dat ik beter een ander instrument kon kiezen omdat ze me zelf thuis harples kon geven. Vervolgens heb ik goed gezocht en gevonden wat mij echt aansprak, dat was de piano. Ik vond de toetsen mooi, we hadden er al een thuis en piano spelen ging mij gemakkelijk af. Nu volg ik al bijna 7 jaar pianoles bij CKB docent Erwin Leijs”.

Een muzikaal huis
“Ik heb een half uur pianoles per week. Als ik het niet te druk heb op school, oefen ik thuis ongeveer een uur per dag, meestal voor en na het eten. De afgelopen paar weken heb ik wat minder gespeeld omdat ik in mijn examenjaar zit. Mijn zusje en ik maken vaak samen muziek, zij zingt terwijl ik haar op de piano begeleid. Mijn favoriete nummer om te spelen is ‘Easy on me’ van Adele. Adele is mijn nummer 1 artiest op Spotify, omdat ik zoveel naar haar nummers luister. Muziek geeft mij rust en als ik speel vergeet ik alles om mij heen. Ik ben ook opgegroeid met muziek, we hebben thuis 6 harpen, een piano, 3 violen, een dwarsfluit, 4 blokfluiten, 2 xylofoons en 3 microfoons. Aan mijn moeders kant van de familie bespelen ze allemaal wel een instrument”.

“De afgelopen 7 jaar dat ik bij het CKB zit, heb ik ongeveer 8 optredens gehad met piano. Het optreden wat mij echt bij blijft was het Sportgala in Theater De Maagd, waar ik samen met Shanoa optrad. Het was een groot evenement met veel publiek en o.a. bekende mensen zoals Rico Verhoeven. Normaal ben ik niet zo zenuwachtig voor een optreden, maar toen stond ik toch even met trillende handen”.

Muzikale toekomst?
“Piano spelen vind ik zo leuk om te doen, ik denk ook niet dat ik ooit ga stoppen. Later zou ik graag willen blijven optreden, alleen hoef ik er geen carrière van te maken. Daarnaast speel ik ook op hoog niveau hockey, waarvoor ik heel veel train. Ik heb een hele volle planning en meer tijd voor piano vind ik daardoor niet. Ik geniet heel erg van het half uurtje les in de week: het is een soort rustpunt binnen mijn drukke leven”.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl