Het voelt als familie

De allereerste musical waarin Teun Kwakernaak (20) bij het CKB speelde heette ‘Straf’, nu tien jaar geleden. Hij was nog maar een jaar Musical Kid toen hij al in een volle CKB Theaterzaal op het podium stond tijdens de Theater Driedaagse. Gelijk daarna ging hij door naar het Theaterlab waar hij zich nog altijd helemaal thuis voelt. Teun: “Dit is als mijn familie, hier zijn mijn vrienden, hier keer ik elke zaterdag terug. In je theatergroep leer je elkaar steeds beter kennen en je geeft jezelf steeds meer vrij. We beginnen elk seizoen met improvisatielessen, waarin je o.a. leert om je emoties te tonen in je spel. Omdat ik me hier zo op mijn gemak voel, gaat me dat steeds gemakkelijker af. Daarbij word je geholpen door de theaterdocenten, die zich heel goed kunnen aansluiten bij jouw leeftijd. Ze doen lekker mee met ons en zijn heel geïnteresseerd in jouzelf. Mijn jongere zusje heeft me geïnspireerd om naar de theatercursus te gaan. Toen we naar haar uitvoering van de CKB Musical Kids gingen, vroeg ik mijn ouders: ‘kan ik dit ook ook?’. Ik deed een proefles en ben nooit meer weggegaan.Ik zal het CKB zeker missen als ik dit jaar afgestudeerd ben voor mijn opleiding AV Design en me ga focussen op mijn carrière als filmmaker. Mijn studie kwam extra goed van pas in de periode dat we niet voor publiek mochten spelen. Ik heb toen alle CKB Theatervoorstellingen gefilmd zodat familieleden er thuis van konden genieten. En de theatercursus hielp me weer tijdens mijn schooljaren: ik was de beste van de klas in presenteren. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik mijn eigen video gemaakt, waarin ik zelf presenteer. Door deze creatieve training heb ik ook altijd veel ideeën voor ons Theaterlab waarbij we regelmatig de voorstelling zelf samenstellen. Met twee medecursisten heb ik Lang en Gelukkig gemaakt die in december in de CKB Theaterzaal uitgevoerd en gefilmd is. Al spelend kom je op nieuwe ideeën en zo herschrijf je de voorstelling totdat je met de groep tevreden bent. Het resultaat was een komische realitysoap over het Sprookjesbos, waarin we bijvoorbeeld de prins interviewen na zijn scheiding met Sneeuwwitje …

Buiten het CKB speelde ik bij het Gezellentoneel kleine Jelle in Sil de Strandjutter. Daarvoor was ik weer getipt vanuit het CKB (door Cees van Broekhoven). En ik ga graag naar het theater om te genieten van bijvoorbeeld Herman van Veen, van wie ik een grote fan ben. Mijn droom is om voor de Efteling te gaan werken. Verhalen vertellen door de lens, daar wil ik mee verder.
In ons Theaterlab heb ik al heel wat ideeën gelanceerd en zelfs ontspanningsyogalessen bedacht voor een vriendin die heel nerveus was voor de uitvoering. Alleen pakte dat niet zo goed uit, ze werd alleen maar drukker, haha. Elke Theater Driedaagse bracht ons Theaterlab een heel weekend door in de CKB Theaterzaal, om twee keer onze voorstelling te spelen, maar ook om te genieten van de andere Theaterlabs en Musical Kids. Een theatercursus bij het CKB is uitdagend en leuk en je kunt er helemaal jezelf zijn. Ik heb heel veel geleerd en ben meer zelfverzekerd geworden. Hoe meer ervaring je opdoet hoe meer je jezelf los kunt laten. Komisch theater vind ik het leukst en het zou tof zijn om als volwassenen een reünievoorstelling te brengen, zoals met Grieselstate is gebeurd. En dan al mijn theatervrienden weer zien …”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl