Van het Leerorkest naar het CKB

Fiene ontdekte de klarinet

Via het Leerorkest (samenwerking tussen CKB en de ABBO-scholen) ontdekte Fiene (9) de klarinet. Ze mocht op haar school (De Rode Schouw) kiezen uit verschillende instrumenten en kreeg de klarinetles van CKB docente Rianne van Tienen. Dat beviel zo goed dat ze ook bij het CKB op les ging. Fiene: “Ik kende Rianne al en vond haar heel aardig. Ik heb nu mijn eigen klarinet en die is net iets groter dan die van het Leerorkest. Ik merkte dat ik snel vooruit ging en meer kon dan de anderen van mijn groepje, daarom hebben ze nu een groep A en een groep B. Aan het eind van het jaar speelt het Leerorkest meestal in De Maagd, ik mocht een solo instuderen.

Ik vind klarinetles bij het CKB heel leuk en speel graag het nummer Lavender Blues. Ik leer gelijk noten lezen, die schrijf ik dan in mijn klarinetboek bij de melodie, dan is het gemakkelijker. Soms ben ik weleens in de war met de Bes en de B, maar dat gaat steeds beter. Bij het Leerorkest hebben we allemaal ons eigen rietje, dat moet je er elke keer op zetten en af halen. En na het spelen maken we de klarinet schoon en droog met een speciale doek. Ook doen we een soort kaarsvet op de uiteinden van de verschillende delen waaruit het instrument bestaat, zodat je ze beter in elkaar kunt draaien.
Ik heb eerder weleens ballet geprobeerd, maar dat vond ik niets voor mij. Ik koos voor klarinet omdat ik de klanken gezellig vind, de muziek is leuk om te horen. De lage tonen zet je weer anders aan dan de hoge tonen, het is niet zo moeilijk hoor. Ik heb ook meegespeeld met de CKB Kerstklarinetten online. Toen moest ik een filmpje opnemen (eerst aftellen) en dan is het leuk om jezelf terug te zien in de mix. Ik speel vaak voor mijn oma, in haar huis, dat vindt ze heel mooi. Mijn cavia is niet zo blij als ik thuis oefen, die gaat dan meestal staan, net alsof die wil zeggen: kun je niet ergens anders gaan spelen, hihi. Gelukkig vinden mijn vader, moeder en zus het wel goed klinken en ik heb zelfs al een duetje bedacht.”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl