'Ik doe al drie cursussen, anders zou ik best op viool willen' - interview met Fenne

Fenne (12) speelt in een Theaterlab, zingt in het jongerenkoor After-8 en ook elke vrijdag is ze bij het CKB te vinden voor het jongerenatelier. Ze wisselt elke 6 weken van atelier, want in het ene krijgt ze tekenen & schilderen van Saskia van den Broek en in het andere werkt ze met o.a. klei en gips o.l.v. Anton Watzeels. Op de foto is ze bezig met een gipsen poezenmasker dat precies om haar gezicht past … heel precies! Fenne: “Ja, want daarvoor heeft mijn vriendin eerst gips op mijn gezicht gedaan en ik weer bij haar. Dat gaat met heel veel lagen gipslapjes die je eerst nat moet maken. Het droogt heel snel en dan kun je het van je gezicht halen en er een mooi masker van maken. Dit wordt een gouden kat met snorharen en als hij klaar is hang ik hem op mijn kamer.

Krassie, boelie
Hiervoor heb ik een hoofd gemaakt van klei, dat is ook heel goed gelukt. Als je een nieuwe laag klei erop doet noemt Anton dat: ‘krassie, krassie, boelie, boelie’ of zoiets, dat betekent dat je in de klei krast en het daarna met een spatel glad maakt. Nadat het de eerste keer gebakken was heb ik er patronen op getekend met inkt, een soort tatoeage. Ik vond het zonder patronen wel mooier …
Ik ben bij het jeugdatelier begonnen omdat mijn vriendin dit al deed en ik graag tips wilde om beter te tekenen. We hebben o.a. modeltekenen gedaan. Dan poseer je voor elkaar en krijg je maar 10 minuten voor een tekening, je maakt dus veel schetsen achter elkaar. Het gezicht hoeft niet te lijken, als de houding maar goed is. Ook hebben we een zwembad geschilderd en met structuren laat je het water golven en gaan de strepen op de bodem kronkelen, net als in het echt.”

Middenin de jungle
Fenne zingt ook met veel plezier bij After-8 dat regelmatig optreedt, o.a. bij de drukbezochte 4 mei-voorstelling in De Maagd. En met het Theaterlab speelde ze twee keer in een volle CKB Theaterzaal tijdens de Theater Driedaagse. “Onze groep heette ‘Kokosnotenclub’. Want, we waren onderweg naar Hawaï. Maar, ons vliegtuig crashte omdat de piloot whisky gedronken had. Ik speelde de soms hysterische vriendin van een grote grapjas. En toen ik met gescheurde kleren uit het vliegtuig kroop, middenin de jungle, gilde ik over het podium: ‘Dáár gaat mijn all inclusive vakantie…!!’. Een aantal scènes hebben we zelf gemaakt, o.a. de beginscène. Ingrid (CKB docente) maakte er samen met Pien (stagiaire) een complete voorstelling van. Bij het Theaterlab leren we acteren en samen een voorstelling maken, maar je begint de eerste paar weken van het seizoen met improviseren. Dan moet je snel kunnen reageren en van emotie veranderen.

In het Leerorkest
Ik heb ook vioolles gehad, in het Leerorkest. We gingen toen van De Aanloop elke week met de bus naar het CKB. Er kwamen steeds meer instrumenten bij en aan het eind zaten we met een heel groot orkest op het podium van De Maagd. Ik had best door willen gaan met vioolles, maar ja ik doe al drie cursussen en daarnaast ook nog paardrijden … Ik zou wel tegen iedereen willen zeggen: het is erg leuk bij het CKB, je kunt hier heel veel doen!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl