Extra leuk als je voor je idool mag spelen - interview met Arthur van Dijk

Joe Satriani is het gitaaridool van CKB cursist Arthur van Dijk. Toen Joe zijn SENA-award in Bergen op Zoom in 2018 in ontvangst nam speelde Arthur samen met andere gitaarleerlingen voor Satriani in het Markiezenhof. Arthur: “Dat was toch wel heel erg leuk!! Ik heb al gitaarles sinds mijn zevende (eerst in Veldhoven en nu alweer zo’n vijf jaar bij het CKB) en, hoewel ik dat puur voor mijn hobby doe, is het heerlijk om af en toe op te treden, toch zeker voor iemand als Joe Satriani. In 2017 was de SENA-award voor Joe Bonamassa en ook voor hem mocht ik meespelen, in De Maagd. Beide keren hadden de gitaardocenten een nummer uitgewerkt en daar mochten we overheen soleren. Die voor Joe Satriani hebben we nog een keer gepresenteerd tijdens het Muziekgala ter ere van 150 jaar muziekschool. Als je dan tussen al die gitaristen van alle leeftijden op het Maagdpodium staat … daar krijg je zoveel energie van!

Steeds een nieuwe uitdaging
Ik ben ooit begonnen op akoestische gitaar (de eerste kreeg ik van mijn opa) en intussen heb ik zeven gitaren thuis staan, de nieuwste is een Gibson. Bij het CKB volg ik de individuele (tweewekelijkse) cursus elektrische gitaar en ik leer van mijn docent Harald Heijnen elke les weer bij. Het fijne is dat de CKB les helemaal op maat is, we kiezen de muziek die ik graag speel, maar dan steeds met een nieuwe uitdaging. Zo zijn we nu bezig met jazzy pop, daarin valt nog heel wat te leren …
Daarnaast volg ik dit seizoen voor het eerst de CKB cursus Popschool en oefen ik wekelijks met de band Ready to go in de studio’s van Gebouw-T. Ons repertoire bestaat uit pop, rock en blues en met de tweede gitarist wissel ik de slag- en solopartijen af. Het is de kunst om te bepalen waar je juist wel en waar je juist niet speelt. Gelukkig krijgen we veel steun van onze bandcoach Mireille Matthijssen. Omdat ze zangdocente is let ze er extra op dat de toonsoort aangepast wordt aan het stembereik van de zangeres. Dit kan lastig zijn voor het gitaarspel, maar ook dat zie ik als een uitdaging. De sfeer in de band is heel goed. We hebben al twee presentaties in café ’t Slik gegeven en binnenkort staan we op het podium van Gebouw-T, bij Popschool Live!”

Waar komt die passie voor muziek vandaan?
Arthur: “Van thuis uit kreeg ik al de stimulans om op muziekles te gaan en dat geven mijn vrouw en ik weer mee aan onze kinderen. Vandaar dat we met z’n allen muziek maken, thuis of bijvoorbeeld tijdens de Vastenavendviering in de Sint-Gertrudiskerk, waarvoor ik ook de arrangementen maakte. Mijn vrouw volgt pianoles bij het CKB, net als onze jongste zoon en de oudste drumt. En ik ben de enige van ons die gitaar speelt haha.
Op dit moment ben ik met mijn collega’s druk aan het repeteren voor een optreden tijdens een grote meeting bij Sabic. Met anderen muziek maken, daar doe ik het voor! Ook voor de ontspanning; als ik last van stress heb pak ik de gitaar! Het geeft zoveel energie, daarom raad ik iedereen aan: als je altijd al een instrument had willen leren spelen, doe het dan, je kunt bij het CKB nog zoveel bereiken, dus … ik zou zeggen … gewoon beginnen!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl