Emmely Tunders

Dansend door het leven 

Van CKB cursist naar CKB docent: Emmely Tunders
Sinds ze in 2013 afstudeerde aan Codarts Rotterdam is ze professioneel dansdocente. Ze heeft zich daarbij vooral gespecialiseerd in het geven van klassiek ballet, moderne dans en kinderdans. Ze geeft o.a. les in Etten-Leur, Axel, aan de Vooropleiding Dans van ’t Rijks in Bergen op Zoom en sinds kort ook bij het CKB, daar waar ze zelf als cursist begon. Emmely Tunders (29) heeft de CKB lessen moderne dans voor jongeren en de demogroep Grondwerk overgenomen van haar collega Greetje Dietvorst die nu accountmanager cultuur is. Emmely: “Ik heb al vaak met Greetje samen mogen werken, o.a. in Etten-Leur bij De Nieuwe Nobelaer en in het CKB heb ik zelf nog een jaartje les van haar gekregen.”

Elke dag dans
Mijn eerste balletlessen kreeg ik in Oudenbosch en toen we naar Bergen op Zoom verhuisden (ik was 7) zag ik de CKB dansvoorstelling in De Maagd en dacht gelijk: dit wil ik ook! Ik had geluk en mocht van mijn ouders meerdere cursussen doen. Drie dagen in de week ging ik naar het CKB: voor klassieke dans, moderne dans, grondwerk, hiphop en streetdance. Als ik niet op het CKB was danste ik thuis de woonkamer door. Ik wist al heel jong dat ik van dans mijn beroep wilde maken. In vriendinnenboekjes schreef ik bij wat ik later wilde worden: ‘dansjuf’. Na een jaar MBO dans in Goes werd ik toegelaten tot de dansacademie: Codarts, waar ik heel breed ben opgeleid. 

Liever Grondwerk dan Hair
Vanuit Codarts heb ik o.a. meegedanst in de Amerikaanse musicalproductie Hair die naar Ahoy kwam. Hoewel ik dat fantastisch vond geef ik de voorkeur aan lesgeven. Als docent in de dansstudio voel ik me veel vrijer dan op het podium. En die vrijheid geef ik als eerste mee aan mijn leerlingen: vrijheid in bewegen, eerst de beleving daarna werken we aan de precieze uitvoering van de passen. Soms zing ik er zelfs bij om een beweging duidelijker te maken ;) 

Hier op de foto geef ik les aan Grondwerk. Deze CKB demogroep krijgt de uitdaging zelf de performance te creëren. De leerlingen bouwen de dans op aan de hand van verschillende opdrachten en ik ben daarbij hun coach. We werken toe naar meerdere optredens per jaar, alleen is dat in coronatijd lastiger. Daarom maken we nu een dansfilm die op www.ckboz.nl komt en social media. We starten bij de leerlingen thuis, gaan op weg naar het CKB, maken de dansles mee en gaan naar buiten waar de dans op verschillende plekken wordt uitgevoerd. Het voelt heel eigen bij het CKB, ik krijg hier veel inspiratie. Ik heb een brede interesse in mensen en hun beweegredenen, letterlijk en figuurlijk. Door naar mijn leerlingen te luisteren en te observeren probeer ik ze uit te dagen om voorzichtig uit hun comfortzone te stappen. Daar gebeuren de meest interessante dingen. Ik kom op veel verschillende plaatsen en werk met allerlei leerlingen en collega’s, Dat vind ik echt een verrijking!”

De schoonheid van amateur-dans
Kan iedereen dansen? “Jazeker, het belangrijkste is dat je je daarvoor vrij genoeg gaat voelen. Soms moet je over een punt heen, om los te kunnen laten. In de tijd dat ik aan de dansacademie studeerde lag de focus vooral op dans van het hoogste niveau, ik heb veel prachtige voorstellingen gezien en zelf ook veel mogen dansen. Maar steeds meer ontdek ik de schoonheid van amateur-dans. Hier gaat het voor mij om zo veel meer dan alleen een perfecte uitvoering van passen. Ik maak bijvoorbeeld ook choreografieën voor een musicalverenig waarbinnen het dansniveau enorm uiteen ligt. Het is dan voor mij een mooie uitdaging iedereen binnen zijn eigen fysieke mogelijkheden aan te spreken.
Er zit veel meer dans in het leven dan je zou denken, zelfs vanuit tandenpoetsen kan een dans ontstaan … Of vanuit boodschappen doen. In de supermarkt maak ik tussen de boodschappen door graag even een dansbeweging. Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje maakte ik een play-list waarop ik danste en die laat ik hem nog steeds horen, hij wordt er rustig van.
Je kunt wel stellen: ik ga dansend door het leven!”

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl