Anton Watzeels

Ik geef al meer dan 25 jaar les aan het ckb, want wat is nu leuker dan van je hobby je werk maken?

Genieten van de grenzeloze fantasie van kinderen van 6-7 jaar, het experimenteren van 8-10 jarige, het perfectionisme van 11-12 jarige. Lekker onderzoeken met de techneuten en professoren van het techlab, maar ook kids die het leuk vinden om maar wat ‘aan te klooien’, waardoor fantastische dingen ontdekt worden. Bij de jongeren vind ik de ontwikkeling zo mooi van de schroom van de brugpieper naar de jongvolwassene met een eigen identiteit, smaak en stijl.

Bij het jeugdatelier geef ik tekenen/schilderen, ruimtelijk en animatie. Ik vind het leuk om een mix te maken tussen de belevingswereld van de kinderen, goed leren kijken en kennis maken met het werk van kunstenaars. Zo hebben we zelfportretten geschilderd in de geest van Rembrandt, draken gekleid, potvispotjes gemaakt, maar ook raketten gebouwd van bamboe. Vaak maken we ook een stopmotionfilmpje omdat daar alle disciplines samen komen: decor schilderen, figuren en rekwisieten maken, beeldverhalen vertellen en werken met nieuwe media. Ieder jaar weer met andere onderwerpen en technieken. Een klassieker die ook ieder jaar terugkomt is potjes draaien, omdat het betoverend is om een potje te zien groeien onder je vingers en omdat je er zo lekker vies van wordt.

Bij het techlab licht de nadruk wat meer op techniek. Hoe werken dingen, hoe maak je gebruik van natuurkrachten. Daarbij vind ik het wel belangrijk dat het er ook leuk en mooi uitziet. Omdat het vaak gaat om dingen die bewegen of ‘iets doen’, maken we ook filmpjes van het eindresultaat. Elk blok is er een ander onderwerp/techniek. We hebben grote knikkerbanen gebouwd,  ledkaarten gemaakt en machines gesoldeerd. Steeds ontdekken we weer iets nieuws.

Bij de jongeren verzorg ik het ruimtelijk blok, collega Saskia geeft tekenen en schilderen. Die  samenwerking maakt het extra leuk. Met deze groep kan je wat dieper duiken in de wereld van de kunst. Vaak zijn we dan ook wat langer met een kunstwerk bezig. We hebben (zelf-) portretten geboetseerd met tattoos in het gezicht, krotwoningen van karton, afschuwelijk mooie zeemonsters etc. Ook is er ruimte voor eigen inbreng. De bedoeling is dat ze steeds meer hun eigen stijl gaan ontdekken, zeg maar een leergierige eigenwijsheid. Ieder jaar proberen we ook naar een interessant museum te gaan. Het is mooi om te zien dat er regelmatig jongeren doorstromen naar de kunstacademie, maar het is natuurlijk ook gewoon gezellig.

Ieder jaar verzin ik weer nieuwe onderwerpen en thema’s. Natuurlijk zijn er na 25 jaar lesgeven klassiekers. Maar die krijgen dan een nieuw jasje, want er valt ieder jaar iets nieuws te leren.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl