1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. Marinierskapel verzorgt schoolconcerten in Bergen op Zoom

Marinierskapel verzorgt schoolconcerten in Bergen op Zoom

Gepubliceerd op: 05 april 2017
Marinierskapel verzorgt schoolconcerten in Bergen op Zoom

Op uitnodiging van CKB verzorgt de Marinierskapel der Koninklijke Marine op dinsdag 11 april 2017 schoolconcerten in theater De Maagd. In het kader van het project Samen Muziek Maken Geblazen is een voorstelling inclusief lespakket samengesteld voor de basisschoolleerlingen van groep 5 uit de regio Bergen op Zoom.

Het veelzijdige muzikale visitekaartje van de Koninklijke Marine bestaat uit 53 professionele musici die in binnen- en buitenland het Koninklijk Huis en de Nederlandse Krijgsmacht bij uiteenlopende gelegenheden vertegenwoordigen. De volle agenda vermeldt onder andere militair staatsceremonieel, optredens voor veteranenorganisaties, benefiet- en educatieve doeleinden en concerten op bijvoorbeeld Sail Den Helder, Festival Classique Den Haag en het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Vaak wordt daarbij samengewerkt met bekende artiesten.
Speciaal voor de schooljeugd heeft de Marinierskapel een voorstelling voorbereid, vrij gebaseerd op de Young Person’s Guide to the Orchestra van Britten/Purcell. Meegenomen aan de hand van presentator en meesterverteller Edwin Rutten (bekend als tv-personage ‘Ome Willem’) maken de kinderen een interactieve muzikale tijdreis en worden de verschillende instrumenten en muziekstijlen op leuke wijze geïntroduceerd. Zelfs een wedstrijdje snel-meeklappen op de Horlepiep, een steeds sneller wordende Matrozendans, staat op het programma!
Tijdens de 2 presentaties in De Maagd gedirigeerd door majoor der marinierskapel Peter Kleine Schaars maken ruim 750 kinderen van 8 à 9 jaar een verrassend en leerzaam muzikaal uitstapje.

Op woensdagmiddag 19 april worden ze vervolgens op het CKB in de gelegenheid gesteld om zelf een instrument uit het harmonie-orkest in praktijk uit te proberen. Dat heet de Samen Muziek Maken Geblazen Doe Mee Middag. Meer info daarover vind je hier.

Er zijn enige opvallende historische raakvlakken tussen Bergen op Zoom en de mariniers; het huidige CKB-lesgebouw aan de Burgemeester Stulemeijerlaan was voorheen onderdeel van de Wilhelminakazerne waarin het Korps Mariniers na WOII was gevestigd.
Nog verder terug in de tijd, begin 1900, was in het Markiezenhof het muziekkorps van het 3e Regiment Infanterie met onderkapelmeester A. Hazebroek gelegerd. Deze dirigent componeerde later in Den Helder voor de Marine stafmuziek de tot op heden nog steeds gespeelde Defileermars der Koninklijke Marine.

Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen hebben alleen de deelnemende scholen toegang tot dit concert op dinsdag 11 april.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl