1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. ARCHIEF Gratis introductieles Boetseren en Pottendraaien op 12 november

ARCHIEF Gratis introductieles Boetseren en Pottendraaien op 12 november

Gepubliceerd op: 01 januari 2015
ARCHIEF Gratis introductieles Boetseren en Pottendraaien op 12 november

Donderdag 12 november kun je een gratis introductieles volgen bij Boetseren en Pottendraaien. De les begint om 19:30 uur.

Het is de confrontatie met de vier basiselementen van het leven: aarde, water, vuur en lucht. Het is ook de confrontatie met natuurkunde, biologie, scheikunde, wiskunde, esthetiek en yoga. Boetseren of kleien heeft dus een breed spectrum; bovendien is dat wat je maakt altijd goed. Een simpel gedraaide of handgevormde beker geeft al voldoening.



Bij het boetseren en pottendraaien moet je letterlijk met je handen in de klei. De elementen water en aarde spelen daarbij een belangrijke rol. Te droge klei kan niet worden gevormd, evenmin als te natte klei. Je leert vanzelf voelen dat de ene soort klei geschikt is om te draaien en de andere meer geschikt is om te boetseren.

De elementen lucht en vuur spelen een belangrijke rol bij het bakken en glazuren van de klei. Zo heeft het toelaten van zuurstof bij het glazuren in een raku-oven een heel ander effect dan het reduceren ervan.

Maar er is meer: de confrontatie met natuurkunde, biologie, scheikunde, wiskunde esthetiek en yoga.

  • Natuurkunde: bij het maken van een schaal speelt het verschijnsel zwaartekracht al snel een rol.
  • Biologie en chemie: bij ‘saggar’ stoken moet je letten op de uitwerking van hitte op oxides, in combinatie met organische stoffen en zuurstof.
  • Scheikunde: bij het glazuren werk je met chemische stoffen en reacties.
  • Wiskunde: het berekenen van verhoudingen tussen verschillende stoffen en maten.
  • Esthetiek: dit is geheel persoonlijk. Over smaak valt niet te twisten.
  • Yoga: omdat boetseren, en met name het draaien, een kwestie is van gevoel en concentratie, is het vergelijkbaar met yoga. Je moet heel goed je aandacht richten op je handen en meer nog op je vingers. Wanneer je bewust met je vingertoppen de klei kan voelen, kun je eventueel geblinddoekt een potje draaien.


Dit is in het kort het verhaal van een professional. Voor jou als cursist is kleien gewoon een leuke uitdagende bezigheid waarin je jezelf kwijt kunt.

Pas op boetseren / kleien is verslavend!

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl