1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. Masterclass bij Jan Vayne thuis

Masterclass bij Jan Vayne thuis

Gepubliceerd op: 25 januari 2013
Masterclass bij Jan Vayne thuis

Een gezellig dagje Zwolle - ‘Vroeg in de ochtend vertrokken we zenuwachtig rond 10:00, want dan waren we in ieder geval op tijd. Onderweg hebben we natuurlijk nog even wat gegeten om vervolgens het laatste half uur van de reis af te tellen naar hét moment, elke minuut op de TomTom kijkend hoe lang het nog rijden was naar de plek van bestemming, 10 minuten, 6 minuten, 3 minuten, totdat we het bericht hoorden: ‘’Na 40 meter bestemming bereikt.’’

Bij aankomst was er toch nog enige twijfel of dat Jan Vayne eigenlijk wel thuis zou zijn. Nou bleek later dat we gewoon de deurbel niet goed genoeg hadden ingedrukt. Toen we een laatste keer probeerden te bellen, drukten we ietsjes harder en werden we hartelijk ontvangen door Jan Vayne met een lekker kopje koffie. Hierbij moet ik zeggen dat het toch even vreemd is om iemand in het echt te zien, die je normaal alleen op tv ziet... Voor zij die het interessant vinden: ja, hij ziet er hetzelfde uit als op de televisie.

Tijdens het drinken hebben we het gehad over wat ik eigenlijk wilde weten. Zo heb ik hem gevraagd hoe je liedjes moet of het beste kunt arrangeren en ook hoe je als je twee liedjes hebt, je ze aan elkaar kunt koppelen, het was heel gezellig. Hierna zijn we aan een prachtige Steinway&Sons vleugel gaan zitten. Hier heeft hij me geleerd over de harmonieregel, die eigenlijk stamt uit de tijd van Mozart en Bach. Hier wist Jan Vayne heel veel van af, omdat hij eigenlijk een klassieke opleiding heeft gevolgd aan het conservatorium. Er zijn dan ook heel vaak vergelijkingen voorbij gekomen met de klassieke componisten.

Eigenlijk is arrangeren ook kijken naar ander instrumenten. Zo kun je voor je bastonen ook het beste kijken naar wat de basgitaar doet, zo zal een basgitarist een melodietje maken van de bastonen. Vervolgens kun je dit melodietje combineren met wat je in de rechterhand doet, waardoor je een mooie samenvloeiing krijgt van meerdere melodieën.

Jan Vayne heeft vooral zelf heel veel gespeeld, wat wel heel handig was, omdat er zoveel extra bij komt kijken dan alleen de standaard melodie en de akkoorden, want je moet dit al best lang hebben gedaan voordat je het echt goed kan. Zo heb ik nu in het algemeen leren arrangeren, in plaats van op één liedje, kan ik nu dus in theorie alle liedjes arrangeren. In totaal heb ik 1,5 uur les gehad. Naderhand is het natuurlijk nog een lange terugreis, maar van vermoeidheid is die reis ook zo om en dan kom je thuis en wat doe je dan? Dan ga je alles uitproberen!’

Sybren
KNA-winnaar Sybren Zondervan koos als prijs deze masterclass van meester-pianist Jan Vayne. In maart beginnen de voorrondes voor het KNA-concours 2013.

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl