1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. ARCHIEF Nieuwe spellingsregels op achtste “stripkesavend” (spellingles Berregs schrijve)

ARCHIEF Nieuwe spellingsregels op achtste “stripkesavend” (spellingles Berregs schrijve)

Gepubliceerd op: 01 januari 2015
ARCHIEF Nieuwe spellingsregels op achtste “stripkesavend” (spellingles Berregs schrijve)

Les correct “Berregs schrijve”

Veel Bergenaren worstelen als ze in het dialect willen schrijven met vragen als: waar moet nu wel en waar niet een apostrof of hoe zit het nu met de streepjes op de o en de e; moeten ze voorover of juist achterover? Om aan al deze vragen een einde te maken organiseren het Cultuurbedrijf en Dialectgenootschap De Berregse Kamer op woensdag 13 januari a.s. voor inmiddels al de achtste keer de “stripkesavend” in het CKB.

Tijdens deze avond worden alle raadsels en regels onthuld van het correct dialectschrijven. Ook de – door Hans Heestermans – aangepaste spellingsregels komen uitgebreid aan de orde.

Dit is natuurlijk ook hét moment voor deelnemers aan het Gròòt Berregs Diktee van een week later om nog eens even een trainingsmoment in te lassen om te leren de puntjes op de juiste i te zetten, of liever: “de goeje stripkes op de goeje plek”. De voorgaande edities hebben al laten zien dat de “stripkesavend” een ontzettende gezellige spellingles is waarin doen (=schrijven) voorop staat.  Naast uitleg over de spelling van het dialect staat ook een aantal “Berregse taalspellekes” op het programma.

Meedoen loont !!! Het is al vaker voorgekomen dat deelnemers aan de “stripkesavend” een week later tijdens het Gròòt Berregs Diktee met een van de prijzen naar huis ging.

Deelnemers aan de “stripkesavend” betalen de kleine vergoeding van € 5,00 (dit is inclusief materialen en koffie / thee). Aanmelden kan uitsluitend via ckb@bergenopzoom.nl. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers.

Het dialect is een belangrijk onderdeel van de volkscultuur. Daarom is het niet vreemd dat het Cultuurbedrijf en de Berregse Kamer elkaar opgezocht en gevonden hebben. Dialectgenootschap De Berregse Kamer is druk in de weer dit stuk volkscultuur op alle mogelijke manieren (gesproken en geschreven) voor het nageslacht vast te leggen.

Het Cultuurbedrijf  is dé aanbieder van kunst en cultuur in Bergen op Zoom en de volkscultuur is daar zeker een onderdeel van.

Praktische info op een rijtje:

Wat: STRIPKESAVEND oftewel spellingles “Berregs schrijve”
Wanneer: woensdag 13 januari 2016 van 19:30 – 21:30 uur
Waar: CKB aan de Burg. Stulemeijerlaan 3
Voor wie: 15 jaar en ouder
Aanmelden: via een e-mail naar ckb@bergenopzoom.nl ondw: stripkesavend
Kosten: € 5,00 (inclusief materiaal en koffie / thee)

Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl