1. Beeldend
  2. Tech-lab voor jongeren (korte cursus)

Tech-lab voor jongeren (korte cursus)

Jongeren | 8 t/m 13 jaar

Bij het Tech-lab doe je workshops waarbij techniek en kunst elkaar ontmoeten. Hou je van uitvinden en ontwerpen dan is het Tech-lab echt iets voor jou. Ieder Tech-blok duurt 5 weken. Per Tech-blok is er steeds een ander thema. Je kunt per blok in schrijven (de blokken zijn korte cursussen) of een heel seizoen mee doen.

Korte cursus: Beweging:
We gaan met papieren vliegtuigjes en parachutes de zwaartekracht testen. Tekenrobots: Met een papieren bekertje, stokjes stiften en natuurlijk een motortje gaan we een teken robot maken. Knikkerbaan: met  papier en eventueel andere materialen maken we een super knikkerbaan.

Korte cursus: Little Bits:
Little bits is een magnetisch bouwsysteem. Hiermee kun je eindeloze elektronische  schakelingen maken zonder te schroeven of te solderen. Je hebt energieblokjes, schakelblokjes, regelblokjes en motortjes, lampjes en zoemers. Eerst gaan we lekker experimenteren. Met ventilatoren maken we een windtunnel. Je ontwerpt een robotwagen die een parkoers moet afleggen. Je maakt een zwaaimachine. Daarna verzin je zelf een uitvinding. Deze gaan we natuurlijk ook nog vormgeven. Vervolgens maken we een mooie presentatie/demonstratie van je uitvinding.

Korte cursus: Licht:
Led tekeningen: je gaat een mooie tekening maken. Door aan de achterkant kopertape te plakken kunnen we een stroomcircuitje maken. Op deze manier is het mogelijk om led lampjes te laten branden in je tekening. Blacklight verf is een bijzondere verf die extra oplicht als we er een speciale lamp (blacklight) op schijnen. Van stevig papier en splitpennen maken we een (dieren-)skelet marionet, die kan bewegen. We beschilderen het met blacklight verf.  Vervolgens gaan we met blacklight daar een spannend filmpje mee maken. Schaduwspel: We gaan met verschillende voorwerpen en met lampen een prachtig schaduwspel maken. Hiervan maken we een stop-motion filmpje.

Korte cursus: Solderen:
Toren-mobile. Alexander Calder was een Amerikaanse kunstenaar. Hij maakte van ijzerdraad en metalen plaatjes prachtige mobiles. Het zijn kunstwerken, waarbij evenwicht en beweging belangrijk zijn. Eerst solderen we een toren. Daarna maken we een mobile op de top. Robotjes: Van “afval” elektronica solderen we grappige robotjes.

Korte cursus: Kermis:
In het Markiezenhof hebben ze een prachtige kermis afdeling. De attracties worden, gemaakt en onderhouden door een stel knappe koppen. We krijgen een rondleiding en een kijkje achter de schermen. Daarna gaan we met hun hulp zelf kermisattracties ontwerpen. Wordt het een reuzenrad, een zweefmolen of zelfs een achtbaan.

Onder lesvarianten zie je op welke datum ieder cursusblok start.
 
Filmpjes!

Cursisten Tech-lab volop in beweging
De kinderen van het Tech-lab hebben in het eerste blok onderzoek gedaan naar beweging.

Ze hebben met papieren vliegtuigjes en parachutes de zwaartekracht getest. Met een papieren bekertje, stiften en natuurlijk een motortje hebben ze een tekenrobot gemaakt.
Daarna hebben ze van papier en andere materialen een super knikkerbaan gemaakt.

papierenvliegtuigjes en parachutes
https://youtu.be/__qFATiScd8

kogelbaan
https://youtu.be/j7gb_0Fcdbo

tekenrobots
https://youtu.be/LWm8_blG0kc

papieren knikkerbaan
https://youtu.be/dIiUwBFSm94

litteken bits
https://youtu.be/9KQvEBFocLk

Lesvarianten
Omschrijving Lesdag Start Lessen Locatie Docent Kosten  
Korte cursus Tech-lab Bewegingdonderdag 16:00-17:303 sep '20 5x 90minBergen op Zoom, 3-D LokaalAnton Watzeels € 52,- Inschrijven
Korte cursus Tech-lab Little Bitsdonderdag 16:00-17:3029 okt '20 5x 90minBergen op Zoom, 3-D LokaalAnton Watzeels € 52,- Inschrijven
Korte cursus Tech-lab Lichtdonderdag 16:00-17:3026 nov '20 5x 90minBergen op Zoom, 3-D LokaalAnton Watzeels € 52,- Inschrijven
Korte cursus Tech-lab Solderendonderdag 16:00-17:3014 jan '21 5x 90minBergen op Zoom, 3-D LokaalAnton Watzeels € 52,- Inschrijven
Korte cursus Tech-lab Kermisdonderdag 16:00-17:3025 feb '21 5x 90minBergen op Zoom, 3-D LokaalAnton Watzeels € 52,- Inschrijven

Kleding

Bij beeldende cursussen wordt er gewerkt met verf of andere materialen die je kleding kan bevuilen en/of beschadigen. We raden daarom 'oude' kleding aan. Bij dans en theater beweeg je. We raden daarom bij die cursussen gemakkelijk zittende kleding aan tenzij anders aangegeven. Voor eventuele kledingtips bij muziek kun je terecht bij je docent.

(wat hieronder staat geldt niet voor Kunst in de Wijk)

Cursus op maat

In veel gevallen kunnen we de cursus helemaal aanpassen aan jouw specifieke wensen, zowel qua inhoud als qua lestijden en duur. Ook mensen met een beperking (of kinderen die speciale aandacht nodig hebben) kunnen vaak gewoon meedoen met de cursussen en activiteiten. Vraag bij de CKB balie om een gesprekje met de docent als je interesse hebt in een cursus op maat.

Woon je in Belgie?

Dan vragen we je gebruik te maken van het inschrijfformulier dat je hier kunt downloaden. Woon je buiten de gemeente Bergen op Zoom? Dan gelden voor de meeste muziekcursussen andere tarieven. Deze vind je hier.

close
Vragen?
0164 277670 of ckb@bergenopzoom.nl